Fra kulturkamp til kulturdrømme

Fra kulturkamp til kulturdrømme

— en slags ekspedition mod formuleringen af ‘Den Danske Drøm’ for det 21. århundrede.

| Introduktion | Læserbrevet som kickstartede Den-Danske-Drøm-jagten | Print de første 35 sider |

En ny selvtillid vil komme bragende

Klip fra pressenOprettet af Mik Aidt man, oktober 10, 2011 22:34
“En ny selvtillid vil komme bragende i de kommende år,” spår forfatteren Tor Nørretranders

“Lige nu er vi i en opvågningsfase. En fase, hvor vi får bevidstheden tilbage. Hvor vi får modet tilbage. Hvor vi tør lidt igen – efter at vi har været igennem nogle frygteligt mærkelige årtier. Det sidste årti har måske været specielt mærkeligt. Præget af egoisme, friværdi, kynisme og fremmedhad og en hel masse væmmelige ting. Men også 1990erne var orienteret meget imod det rationelle, det fornuftige og det stramme. Det er som om, at vi nu er i en optøning, hvor folk pibler frem fra sprækkerne og hjørnerne – folk, som har gemt sig lidt i rigtigt mange år, som nu siger:

“Der er noget, der hedder anstændighed. Der er noget, der hedder fællesskab. At tage sig af hinanden. At skabe ånd sammen. Der er noget, der hedder at hjælpe hinanden med at skabe bedre liv. Der er noget, der hedder: Vi vil noget mere med vores tilværelse!”

Det har været stuvet af vejen og gemt. Man har dukket hovedet i forhold til disse ting. Jeg tror, at hele den selvtillid er på vej tilbage nu og vil komme bragende i de næste år. Den vil komme bragende OGSÅ fordi, at vi vil se nogle helt ubegribeligt voldsomme økonomiske og økologiske kriser i de kommende år, som gør, at vi virkelig bliver nødt til at spørge os selv: ‘Hvad er det vi vil?’ – og så at få det gjort.”

“Jeg tror, at kultur kommer til at handle om, at få nogle ting, som vi traditionelt har skilt ad til at hænge sammen. Vi har traditionelt tænkt om kultur som noget, der foregår i offentligt regi, adskilt fra dem der tjener pengene. Kultur er noget med store institutioner og statslige budgetter, mens resten af samfundet er kultur- og åndløst. Det vil være meget anderledes fremover. Jeg tror meget mere, at kultur vil være noget, der bliver skabt af små steder, som meget ofte er private – som meget ofte bare er nogle mennesker, der sætter sig ned og går i gang. Folk, som laver kultur på den måde, at de måske har en lille biks kørende med noget grafisk arbejde og noget konsulentarbejde, eller med alle de dér mærkelige ting, som folk går og laver i vore dage, som gør, at de ikke er på en almindelig arbejdsplads, men har en selvstændig lille biks kørende – og i den sammenhæng producerer noget kultur, noget sammenhæng, noget indhold, noget mening. Og dér kan kulturhusene blive fantastisk vigtige, sammen med højskolerne, hvis de tager en ny rolle som dem, der formidler og er platform for alle disse mennesker i lokalområdet...”

Tor Nørretranders, forfatter

i et videointerview, som blev optaget som optakt til et Open Space møde på Kulturhuset Islands Brygge i København, (uddrag: 3:28 - 5:57).

Videointerviewet kan ses her:

www.kulturdialoger.dk/open-space-2-oktober