Fra kulturkamp til kulturdrømme

Fra kulturkamp til kulturdrømme

— en slags ekspedition mod formuleringen af ‘Den Danske Drøm’ for det 21. århundrede.

| Introduktion | Læserbrevet som kickstartede Den-Danske-Drøm-jagten | Print de første 35 sider |

Note til formanden for Værdikommissionen

LogbogsnoterOprettet af Mik Aidt søn, oktober 09, 2011 22:52
Til: Elisabeth Dons Christensen (blogindlæg på kum.dk)


Folketingsvalget har, ja, flyttet fokus. Vi slipper en stund for at skulle diskutere 'kulturkamp' og opsætning af grænsebomme, og kan i stedet åbne op for at tænke visionært om fremtiden: hvad der skal til for at vi i Danmark kan blive bedre til at skabe en fælles drøm om fremtiden? En fælles forståelse af, hvem vi er – på tværs af både religion, hudfarve og kulturel baggrund, foruden køn, seksualitet og meget andet.

Det nye fokus handler ligesom det gamle om værdier, identitet og selvforståelse - men nu handler det som noget nyt om, hvordan man skaber samhørighedsfølelse i et samfund præget af kulturel mangfoldighed, migration og globalisering, hvor terrorisme-bekymringer, økonomisk krise og klimaændringer skaber frygt for fremtiden og for hinanden. Det handler om hvordan nysgerrighed over for verden og hinandens kulturer kan omsættes i erhvervelse af nye interkulturelle kompetencer – og i sidste ende om overlevelse for danske virksomheder og overskud på betalingsbalancen i en global konkurrencesituation.

Jeg har for nylig startet en blog, ‘Fra kulturkamp til kulturdrømme’, fordi jeg er interesseret i, om vi kan italesætte nogle af de ting, som I taler om i Værdikommissionen på en måske lidt mere jordnær og ligefrem måde – med nogle mere almindelige ord, så at sige, og med mindre fokus på kristendom, islam og det forrige årtis ‘værdikampe’. For mig at se handler det om – sådan som et forældrepar med indvandrerbaggrund formulerede det i et læserbrev i 2008 – at se fremad og finde frem til de værdier, der – når de formuleres simpelt og kort – kan udgøre og opleves af unge teenagere, der vokser op i dette land, som Den Danske Drøm – noget de kan tro på. Forstået som et dansk/skandinavisk alternativ til Den Amerikanske Drøm, men helst med samme råstyrke, gennemslagskraft og effekt, som den amerikanske har haft.

Det undrer mig, ja jeg vil næsten sige at det er bekymrende, at der er så få indlæg og så lidt debat i Værdikommissionens blog. Man kan frygte, at det er et udtryk for, at Værdikommissionen generelt har et ‘kommunikationsproblem’ i forhold til befolkningen derude – de, som I skal have i tale. Det vil være ærgerligt, for det emne, som I har fået til opgave at fordybe jer i og undersøge, er jo utroligt vigtigt for Danmarks fremtid, og netop nu er der et momentum for at sætte tryk på dette udviklingsarbejde. Måske kræver det, at det bliver formidlet lidt tydeligere, sådan at alle kunne forstå det, at resultatet af Værdikommissionens arbejde vil kunne bidrage til, at vi her i Danmark inden for de næste par år lykkes med at få formuleret vores nye, fælles Danske Drøm.

The Secret Company har en campingvogn, som de ofte drager ud i de danske landskaber med, hvor de inviterer folk fra gaden indenfor i campingvognen og laver lange interview-sessions med dem. Dét var måske en metode til at indsamle nogle af de input, som vil være aldeles fraværende både her i kum.dk-bloggen og på debatmøder afholdt på lokaliteter som hos Kristeligt Dagblad.

Under alle omstændigheder håber jeg, at min blog kan være et bidrag til debatten.

mvh Mik Aidt

‘Fra kulturkamp til kulturdrømme’:

http://mikaidt.dcai.dk