Fra kulturkamp til kulturdrømme

Fra kulturkamp til kulturdrømme

— en slags ekspedition mod formuleringen af ‘Den Danske Drøm’ for det 21. århundrede.

| Introduktion | Læserbrevet som kickstartede Den-Danske-Drøm-jagten | Print de første 35 sider |

‘Den Danske Model’ er interessant for Kina

LogbogsnoterOprettet af Mik Aidt lør, juni 16, 2012 18:37
Kina ser sig om efter nye måder at drive sin voksende velstand videre på. Det siges at være én af grundene til at Kinas præsident, Hu Jintao, i et par dage her i juni 2012 lagde sin rejserute forbi Danmark sammen med et stort følge af kinesiske ministre. Besøget skabte store overskrifter i de landsdækkende medier.

Professor i kinesisk forretningsførelse på Stockholm Universitet, Tony Fang, mener, at besøget i Danmark kan udlægges som en vision for Kinas fremtid: en vision om et Kina, som – ligesom Danmark – fokuserer på vedvarende energi, kultur og kreativitet:

“Den nordiske model er ved at slå igennem, efter at Kina hidtil har været inspireret af den amerikanske model med fastfood og byggeri i et rasende tempo uden skelen til omkostningerne. Kinesiske ledere ved meget mere om verden, end de har ry for. De har indset, at Kina er nødt til at skifte model. Den næste ledergeneration vil fokusere meget mere på kultur,” citeres Tony Fang for at sige af Jyllands-Postens René Deichgræber den 16. juni 2012.

Professor Kjeld Erik Brødsgaard fra Asia Research Centre på CBS i København er enig: “[Kineserne] synes, at det er interessant at studere Danmark, for den danske model er en anden end den amerikanske.”

“Når sådan en mand rejser rundt, er det et stærkt signal til de kinesiske virksomheder om, at Danmark er et godt land at investere i. Det er en blåstempling,” lyder det fra Clemens Stubbe Østergaard, lektor i statskunstskab på Aarhus Universitet.