Fra kulturkamp til kulturdrømme

Fra kulturkamp til kulturdrømme

— en slags ekspedition mod formuleringen af ‘Den Danske Drøm’ for det 21. århundrede.

| Introduktion | Læserbrevet som kickstartede Den-Danske-Drøm-jagten | Print de første 35 sider |

Den amerikanske drøm kørt af sporet

LogbogsnoterOprettet af Mik Aidt man, december 05, 2011 22:58
Så-for-dén! Den Amerikanske Drøm har det svært for tiden.

Stadig oftere stiller amerikansk presse spørgsmålet, om den amerikanske drøm, der som et mantra gentages i enhver politisk peptalk, er forbi for almindelige mennesker, rapporterer Jørgen Ullerup, Jyllands-Postens USA-korrespondent, fra Boston.

“For mange er den amerikanske drøm blevet et mareridt,” skriver han: “Troen på, at børnene vil klare sig bedre end forældrene, er hastigt ved at forsvinde.”

Eftersom Den Amerikanske Drøm var anstødet og inspirationen til såvel Lars Løkke Rasmussens som denne blog-skribents jagt på Den Danske Drøm, er spørgsmålet nu, hvilken konklusion vi drømmejægere nu må drage af Den Amerikanske Drøms tilsyneladende forlis?

Kan vi affeje det med, at amerikanernes fortælling bare var en ‘forkert’ eller uholdbar vision, og fastholde troen på, at Den Danske Drøm, vi arbejder os frem mod, naturligvis vil blive både bedre og mere langtidsholdbar? Blandt fordi den indeholder idealer og værdier, der nærmest er stik modsat de amerikanske.

Eller viser udviklingen i USA os, at hele dette scenarium med at holde en drøm op foran sig og påstå, at takket være dén kan vi ændre både os selv og verden, altid vil ende med at blive afsløret som blålys og luftkasteller?


Uligheden større end nogensinde

I USA har globaliseringen fjernet millioner af traditionelle job, så unge i dag slet ikke kan forestille sig den fulde beskæftigelse, som var en selvfølge for deres middelklasseforældre. Samtidig fortæller den ene rapport efter den anden, at det amerikanske uddannelsessystem halter bagefter konkurrenter i Asien og Europa.

En ny OECD-rapport, ‘Divided We Stand: Why Inequality Keeps Rising’ fra 5. december 2011 fortæller den amerikanske regering, at den skal fokusere på et større element af lighed, blandt andet ved at øge uddannelsesniveauet.

Jørgen Ullerup skriver:

“Ugemagasinet Time mindede for nylig om, at amerikanerne altid har defineret deres land som et sted, hvor enhver kan komme frem, hvis hun eller han arbejder hårdt nok. Så længe der stadig er en chance for at komme højere op på den sociale rangstige, er amerikanere parate til at acceptere en høj grad af social ulighed.

Men nu synes den amerikanske drøm at være kørt af sporet sammen med resten af økonomien. De rige er blevet meget rigere, mens resten kæmper for at få enderne til at nå sammen. USA er et af verdens mest ulige lande, og uligheden er nu større end nogensinde siden krakket i 1929.

En rapport fra budgetkontoret i den amerikanske kongres fastslog i slutningen af oktober, at medlemmerne af USAs højestlønnede 1 pct. af befolkningen mere end fordoblede deres del af hele nationens velstand i de sidste tre årtier. Et lille forgyldt mindretal på 1 pct. sidder på 21 pct. af de samlede indtægter og på 35 pct. af USA’s rigdom.

Navnlig på grund af en høj arbejdsløshed er indtægterne for resten af befolkningen stagneret.

I 1970erne tjente en topchef i en stor koncern 40 gange mere end den dårligst lønnede i virksomheden. I dag tjener topchefen 400 gange mere.

Time fortæller om en undersøgelse foretaget af det ansete Pew-forskningscenter, der viser, at USA heller ikke længere er drømmelandet, når det handler om at komme frem i verden. Den blinde tro på, at alt er muligt i USA, passer ikke mere sammen med kendsgerningerne.”


Modløshed og vrede

Krisen er i færd med at fratage amerikanerne den optimisme og den dynamik, de altid har været så berømte for.

Den indisk-amerikanske tv-vært, journalist og forfatter Fareed Zakaria fortæller, at når han i disse dage rejser fra USA til Indien, sådan som han gjorde for nylig, er det som om verden er blevet vendt på hovedet:

“Inderne er fyldt med håb og tro på fremtiden,” fortæller han: “Efter århundreders stagnation er deres økonomi sat i bevægelse, og det giver næring til høje håb og ambitioner. I mellemtiden er stemningen i USA blevet sur og trist. Amerikanerne er modløse og vrede. (...) ‘Vi-kan’-landet er blevet overbevist om, at det ikke kan.”

Den amerikanske drøm er et kulturelt løfte om succes til alle, der er villige til at arbejde hårdt for at nå deres individuelle mål. Den udspringer af et ideal om politisk lighed og lige rettigheder for alle og er gennem amerikansk historie vokset til en magtfuld kulturel fortælling, skriver Casper Holst Mayo Nielsen, der har arbejdet i USA:

“Amerikanernes selvopfattelse og -forståelse er i høj grad bundet op på den struktur, der er indlejret i fortællingen om den amerikanske drøm, hvor du vinder din succes over nogen eller noget ved selv at kæmpe dig fra lidt til meget. I krisetider, hvor løftet om en rimelig chance ikke længere er legitimt, fordi der ikke er ressourcer og muligheder nok til, at alle i en eller anden størrelsesorden kan opnå succes, bliver bevægelser som Occupy Wall Street og Tea Party gensidigt afhængige af hinanden for at kunne opretholde troen på løftet om succes.

Hvis amerikanerne skal møde de samfundsmæssige udfordringer, finanskrisen har afledt, både økonomisk og socialt, er de nødsaget til at vågne af den tornerosesøvn, der tillader dem at drømme den amerikanske drøm.”


Om Den Amerikanske Drøms oprindelse

Udtrykket Den Amerikanske Drøm, fortæller Fareed Zakaria, blev opfundet under Depressionen i USA. Historikeren James Truslow Adams udgav “The Epic of America” i 1931 i en atmosfære af endnu større fortvivlelse end nutidens. Han ønskede at kalde sin bog ‘The American Dream’, men det gjorde hans forlag indsigelse mod. “Ingen vil betale 3,50 dollars for en bog om en ‘drøm’,” sagde de. Alligevel brugte Adams udtrykket så ofte i sine tekster, at det endte med at blive optaget i leksikonerne.

Ifølge James Truslow Adams handler The American Dream om “et bedre, rigere og lykkeligere liv for alle vores borgere af enhver rang, og det er det største bidrag, vi amerikanere har givet til verdens tankesæt og velfærd. Denne drøm eller dette håb har været til stede lige fra starten. Lige siden vi blev en selvstændig nation har hver generation set almindelige amerikanere gå ind i kampen for at redde den Amerikanske Drøm fra de kræfter, som så ud til at ville ødelægge den.”

Den nye OECD-rapport beretter i øvrigt, at selvom uligheden også er steget i Danmark – fra 5-til-1 i 1980 til 6-til-1 i dag – er Danmark stadig det land, hvor afstanden mellem rig og fattig er mindst.Jyllands-Posten søndag den 4. december 2011:
Drømmen nærmer sig et mareridt
Middelklassen i USA lider. Den dynamik, der tidligere holdt den amerikanske drøm i live, er pist forsvundet
Af Jørgen Ullerup

Artiklen er en del af serien ‘Myte, mareridt eller mantra?’, hvor Morgenavisen Jyllands-Postens USA-korrespondent Jørgen Ullerup og fotograf Casper Dalhoff beretter om jagten på Den Amerikanske Drøm. Tidligere artikler i serien er bragt i avisen den 6. oktober, den 10. oktober, den 18. oktober, 25. oktober, den 30. oktober og den 16. november.


Time – 1. december 2011:
American Dream Deferred: We Now Embrace More Modest, Personal Goals
moneyland.time.com/2011/12/01/american-dream-deferred-we-now-embrace-more-modest-personal-goals

Af Martha C. White


Altinget – 24. november 2011:
Det amerikanske mareridt
www.altinget.dk/usa/artikel/det-amerikanske-mareridt

Af Casper Holst Mayo Nielsen

Time – 14. november 2011:
What Ever Happened To Upward Mobility?
www.time.com/time/magazine/article/0,9171,2098584,00.html

Af Rana Foroohar

Time – 13. september 2011:
Downgrading the American Dream
moneyland.time.com/2011/09/13/downgrading-the-american-dream

Af Dan Kadlec


Time – 21. oktober 2010:
How to Restore the American Dream
www.time.com/time/magazine/article/0,9171,2026916,00.html

Af Fareed Zakaria


Fabian Everding's blog:
The American Nightmare - About the Failure of the American Dream
america.day-dreamer.de/contra.htm